Bespanning

De bespanning: de motor van uw racket
De bespanning van een tennisracket komt uiteindelijk met de bal in contact. Juist de bespanning van een racket bepaalt dan ook in grote mate de eigenschappen van een tennisracket. Door een juiste keuze van snaartype, snaardikte en bespanhardheid kunt u het racket nog beter afstemmen op uw persoonlijke wensen en eisen:

 PowerControleComportDuurzaamheid
Dikkere snaar---+
Dunnere snaar+++-
Hogere bespanhardheid (meer kilo's)-+--
Lagere bespanhardheid+-++

Voorkom blessures: vervang uw bespanning op tijd
De meeste bespanningen zijn tegenwoordig synthetisch snaren die over uitstekende eigenschappen beschikken (sterk en elastisch). De elasticiteit van een snaar zorgt voor de balversnelling en zorgt ervoor dat trillingen gedempt worden. Helaas loopt de elasticiteit van de bespanning na verloop van tijd terug. Hierdoor worden de trillingen minder goed gedempt en u moet zelf steeds harder slaan om de bal voldoende vaart en lengte mee te geven. Een hogere armbelasting en een verhoogde kans op blessures is hiervan het gevolg. Doordat dit proces zeer geleidelijk verloopt, merkt u dat vaak pas als het al te laat is. Het is dan ook verstandig om regelmatig de bespanning van uw racket te vervangen.

Speelfrequentie per weekBespanningen per jaar
11 à 2
22 à 3
33 à 4
4 of meer4 of meer

De aanbevolen aantallen wisselen sterk van speler to speler en zijn vanzelfsprekend ook afhankelijk van speelsterkte (slagkracht).